Suorittamisen kokemusasiantuntijan kootut muistelmat

Throwback to 2007. Tässä epätarkassa kuvassa olen minä, lähdössä puolimaratonille reilut kymmenen vuotta sitten. Tuohon aikaan urheilin paljon, jotta voisin paremmin, sillä välillä pelkästään oleminen sattui. Toisaalta olin turtunut kireisiin lihaksiin ja semihankalaan oloon. Kuvaa katsoessani näen sen kaiken piinallisen selkeästi, hymystä huolimatta.

Selkään sattui ja kärsin päänsäryistä. Olin kireä ja jäykkä, eikä varmaan tule yllätyksenä jos sanon että myös mielen tasolla. Ajattelin, että kivut kaikkoaa, jos liikun paljon ja suoritan erilaisia aktiviteetteja. Suoritin ja kontrolloin KAIKKEA, liikuntaa, ruokaa, työtä. Jopa unta, sillä seurauksella että kärsin unettomuudesta. Etenkin öisin ajatukset kieppui kehää kyseisten pakkomielteiden ympärillä samaan aikaan kun jyystin hampaitani yhteen. Myöhemmin ajateltuna luulen, että sisältäpäin iholle pyrki ajatus: olet vääränlainen, muuta itsesi. Yrityksen puutteesta minua ei voi syyttää, sillä harrastin liikunnan ohella sinnittelyä ja yliyrittämistä kaikissa sen muodoissa. Ahdistuin usein isoissa ryhmissä, mutta reiluuden nimissä myös itseni kanssa. Jännä juttu, että olin kipuineni eri hoitoloiden vakioasiakas.

Hyppy nykyhetkeen: olen Alexander-tekniikan opettaja. Voisinpa väkevästi julistaa, että kaikki hankaluudet ja oman kehon (ja mielen!) epäedulliset tottumukset on voitettu ja liihottelen vapautuneesti hetkestä toiseen. Älä lue enempää, jos haluat uskoa ruusunpunaisiin unelmiin ja viulumusiikilla kuorrutettuihin lopputeksteihin.

Näin ei nimittäin ole. Tottumukset ja uskomukset ovat läsnä lähes kaikessa mitä teen ja ajattelen. Olenhan, ta-daa, ihminen. Ihminen, joka haluaa tehdä parhaansa, ehtiä, kiriä, venyä, joskus uupumisen uhalla. Mutta, onneksi, niinä hetkinä, kun huomaan, että henkinen seinä häämöttää horisontissa ja näkökenttä kapenee, jokin minussa kuitenkin muistuttaa, että voisi(n) olla toisinkin. Niin, miten? Ai niin. Alexander-tekniikan työkaluja käyttämällä, kehon kautta oppimalla, tietoisella ajattelulla.

Voisin muistaa, että voin pysähtyä. Ettei aina ole kiire. Voisin päästää kehon laajenemaan täyteen mittaansa ja sallia hengityksen virrata sisään ja ulos, omassa tahdissaan. Muistutan itselleni, että mulla on aikaa ja vaihtoehtoja. Vaikkapa antaa niskan pehmentyä, selän pidentyä ja leventyä sekä hyödyntää maan/tuolin/sängyn antama tuki. Pysähtyminen antaa minulle keinoja valita, arvioida tilannetta uudelta kantilta, sen sijaan että olisin jatkuvien reaktioiden riepoteltavana. Jos annan itselleni aikaa, ihan vähän vaan, autopilotti väistyy sivuun ja voin olla vapaampi sekä kehon että mielen tasolla. Tällöin ylimääräisestä lihasjännityksestä kuoriutuva keho vie viestiä myös sisäänpäin: sinä riität. Kaikki on oikeastaan aika hyvin. Kehon kautta oppiminen edistää tietoisempaa ja rauhallisempaa läsnäoloa.

Loppuvuosi on minulle Alexander-opettajana uudistumisen aikaa. Uudistan nettisivujani ja suunnittelen seuraavaa vuotta. Tuli mieleen myös uudet käyntikortit ja niiden tilaaminen. Pitäisikö lisätä Alexander-tekniikan opettajan lisäksi titteliksi myös ”Suorittamisen kokemusasiantuntija”?
Tervetuloa vertaistukeen ja oppimaan uutta itsestäsi.

Kevennystä raskauteen ja helpotusta vauvanhoitoon -minikurssi lokakuussa

Kevennystä raskauteen ja helpotusta vauvanhoitoon – Alexander-tekniikkaa vanhemmille

Raskaus, synnytys ja vauva-aika ovat valtavia mullistuksia elämässä. Raskaus on sekä fyysisesti että psyykkisesti muutosten aikaa, esimerkiksi paino kehon etupuolella lisääntyy merkittävästi raskauden edetessä. Vatsan kasvun ei kuitenkaan tarvitse johtaa kipuun ja särkyyn, sillä tuleva äiti voi valmistaa itseään ja kehoaan raskauden aikana uuteen elämänvaiheeseen.

Alexander-tekniikka on luontaisen lempeä menetelmä, jonka avulla voi löytää kehon omia tasapainomekanismeja helpottamaan liikkumista ja kasvavan vatsan kanssa toimimista. Alexander-tekniikkaa hyödyntämällä löydät olemiseen ja toimiisi keveyttä ja tasapainoa. Se myös tukee sinua synnytyksessä ja vauvanhoidossa. Tekniikan tarjoamien valmiuksien opiskelu voi myös avata oven kokonaisvaltaiselle muutokselle, joka saattaa heijastua rauhallisempana tapana huolehtia sekä omista että lapsen tarpeista.

Tällä Alexander-tekniikan johdantokurssilla tutkimme keinoja, joiden avulla jaksat paremmin niin raskauden, synnytyksen kuin vauvanhoidon suhteen. Varaa paikkasi pian, sillä osallistujamäärä rajallinen: vain viisi henkilöä.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset 27.9.2018 mennessä: http://aladinalexander.fi/yhteystiedot/

Aika: to 4.10. klo 16:30-19:00

Kurssipaikka: Nervanderinkatu 10, 00100 Helsinki

Hinta: 70€.

Lämpimästi tervetuloa!

Aladin & Alexander: Yksivuotissynttärit!

Kiitos. Vuosi takana pääasiallista Alexander-opettajuutta. Millaista on ollut? Aikamoista, sanon minä.

Päällimmäisenä on kiitollisuuden tunne. Olen saanut tavata paljon erilaisia ihmisiä. Olen päässyt kollegoiden kanssa hommiin muun muassa Kevyesti raskaana –tapahtumaan, esittelemään tekniikkaa eri ryhmille, opettamaan lukuisia yksityisoppilaita ja pitämään avoimia ovia työhuoneella niin Helsingissä kuin Haminassakin.

Tänne on aina mukava tulla, sanoi eräs oppilas taannoin. Niin minustakin, nimittäin opettamaan. Rauhoittumaan. Kohtaamaan. Joka kerta menen mielelläni työhuoneelle. Sillä kun opetan, opin itsekin. Jokainen opetuskerta on hetkessä syntyvä, uniikki ja tärkeä. Ja minusta on aina yhtä ilahduttavaa, kun ovesta astuu sisään oppilas, tuttu tai tuntematon. Tunti on kuin pieni tutkimusmatka, meille molemmille, kohti kevyempää ja vapaampaa tapaa ajatella ja toimia.

Ihmiset tulevat tunnille eri syistä. Niin myös Alexander-tekniikkaa voi kuvailla monesta eri vinkkelistä. Jotkut haluavat helpottaa niska-hartiaseudun ongelmia ja kohentaa ryhdikkyyttään. Joillakin on fyysinen työ tai harrastus, jossa ensisijaisen instrumentin eli oman kehon käytön vapaus on olennaista toiminnan laadulle ja myös jaksamiselle.

Joillekin tekniikkaa on kuin tapa suhtautua elämään, taito tunnistaa ja muuttaa omia ajatusmallejaan. Huomata, että itsellä onkin aiempaa enemmän potentiaalia muuttaa asioihin reagoimista, olemista, liikkumista. Tämä uudenlainen ajattelutapa heijastuu kehonkäyttöön, vähentää ylimääräistä jännitystä ja näin ollen kohentaa yleistä hyvinvointia kestävällä tavalla.

”Käyttöohje elämään” – oli kollegoiden kanssa AT-esittelyillan teema keväällä. Pidän siitä sloganista. Tunnilla voimme yhdessä oppilaan kanssa tutkia Alexander-tekniikan tarjoamaa ns. käyttöohjetta; kokeilla, mikä tekisi elämästä vähän kevyempää. Ihan vähän helpompaa. Muistelemme, ettei olemassa oikeaa tai väärää asentoa, tapaa olla, mutta sen sijaan tarjolla on uusi näkökulma ja itselle taloudellisempi tapa liikkua.

Alexander-tekniikka soveltuu kaikille ja kaikenikäisille. Vuoden aikana opetushuoneessani on vieraillut muutaman kuukauden ikäinen vauva äitinsä kanssa sekä jo eläkeikään ehtineitä ihmisiä. Ja kaikkea siltä väliltä. Kiitos teille, jotka olette käyneet tunneilla kuluneen vuoden aikana. Ilman teitä ei olisi tätä työtä. Haluan kiitoksena tarjota vanhoille asiakkailleni -30% seuraavasta sarjakortista.

Sinulle, joka mietit että olisipa kiva kokeilla käytännössä, mistä on kyse, haluan antaa kokeilutarjouksen: kolme tuntia sadan euron yhteishintaan. Tarjous on voimassa syyskuun loppuun asti. Lämpimästi tervetuloa kokeilemaan tätä käytännönläheistä menetelmää.

Ja sinulle, joka et koe vielä ajankohtaiseksi tulla tunnille: vinkkaa tarjouksesta sille kaverille, jonka uskoisit hyötyvän tekniikasta. Minäkin sain aikoinani vinkin, joka sittemmin muutti sen, miltä minusta tuntuu tai kuinka liikun ja olen. Aikamoista.

Uutta virtaa syksyyn: Alexander-viikonloppukurssi Strömforsissa

Alexander-tekniikan opiskelu tarjoaa mahdollisuuden kokonaisvaltaiselle muutokselle. Viikonloppukurssilla opit tekniikan perusperiaatteet ja kehität liikkuvuuden lisäksi myös rauhallisempaa otetta elämään. Kurssi järjestetään Strömfors Outdoor Factoryssa, Ruotsinpyhtäällä, Loviisan kupeessa. Helsingistä hurauttaa kurssipaikalle reilussa tunnissa.

Kurssilta saat mukaasi uusia ajatuksia, joiden avulla olet tietoisempi omista tottumuksistasi ja pystyt myös itse ehkäisemään liiallista jännitystä. Tekniikan avulla voit kehittää liikkuvuuttasi ja opetella toimimaan kevyemmin, mitä tahansa teetkin. Alexander-tekniikka on tutkitusti toimiva menetelmä, joka itsessään ei ole treeniä tai tietynlaisten asentojen opettelua, vaan oman kehonkäytön huomioimista ja muuttamista uudenlaisen ajattelun avulla. Tekniikan avulla on mahdollista tulla tietoisemmaksi siitä, miten olet ja kuinka liikut.

Kehotietoisuus parantaa suorituskykyäsi esimerkiksi treenatessa ja vähentää ylimääräistä, tottumuksenmukaista jännitystä. Yleisen hyvinvoinnin lisääntyessä ja keho-mieli-yhteyden syventyessä voit saada uuden luovan ulottuvuuden elämääsi.

Käymme kurssilla läpi tekniikan perusperiaatteet ja teemme yhdessä kokeiluja, kuinka käytät kehoasi optimaalisella ja vähemmän kuormittavalla tavalla.

Tutkimme muun muassa:
* luonnollisempia tapoja seistä ja istua, nämä liittyvät myös tärkeimmän instrumenttisi eli kehosi käyttöön myös haastavissa tilanteissa,
* kuinka selkärangan linjaus ja nivelten tarkoituksenmukainen toiminta helpottavat oloa ja
* mikä on aktiivinen lepoasento, jonka avulla voit kokea uudenlaista rentoutumista ja virkistäytymistä.

Viikonloppukurssilla jokainen osallistuja saa henkilökohtaista ohjausta, ja voimme myös keskittyä ryhmästä nouseviin toiveisiin ja aktiviteetteihin.

Alexander-tekniikan avulla:
• Vältät haitallisia tapoja liikkua ja olla
• Opit kuuntelemaan kehoasi tarkemmin
• Tulet tietoisemmaksi, miten olet ja kuinka liikut
• Löydät luonnollisemman ja ryhdikkäämmän olemuksen
• Voit hengittää ja käyttää ääntä vapaammin
• Liikut sulavammin
• Palautuminen nopeutuu
• Ehkäiset liikuntavammojen ja lihasepätasapainon syntymistä
• Voit huolehtia itsestäsi paremmin mm. stressaavissa tilanteissa

KURSSIN OPETTAJA
Alexander-tekniikan opettaja, Assi Aladin / Aladin & Alexander

KURSSIOHJELMA
Kurssi alkaa lauantaina 15.9. klo 10 Strömfors Outdoor Factoryn joogasalilla ja päättyy sunnuntaina noin klo 12, jonka jälkeen on erillisestä maksusta mahdollisuus yksityistunteihin opettajan kanssa.

HINTA
Kurssimaksu 240 € pitää sisällään kaiken opetuksen kahden päivän aikana, majoittumisen viihtyisissä 2–4 hengen huoneissa Krouvinmäki-majatalossa sekä maukkaat ruoat (lounas, välipala ja illallinen saapumispäivänä, aamiainen ja lounas päätöspäivänä).

ILMOITTAUTUMISET
/ 044 984 0313

Lämpimästi tervetuloa huoltamaan itseäsi ja oppimaan lisää omasta hyvinvoinnistasi!

Pop-up Alexander-salonki Haminassa

Hamina Tattoo sotilasmusiikkifestivaalin tapahtumaviikko on täynnä mielenkiintoisia tapahtumia, jotka sijaitsevat vain kävelymatkan päässä toisistaan. Nyt mukana myös Alexander-tekniikkaa!

Tervetuloa virkistäytymään, juomaan kupponen teetä ja kokeilemaan Alexander-tekniikkaa puistokonserttien ja marssishow-esitysten välissä. Löydät Alexander-salongin ympyräkaupungin keskustasta, osoitteesta Pikkuympyräkatu 6 A.

Salongissa on tarjolla ilmaista tietoa Alexander-tekniikasta tasatunnein ja uusille asiakkaille mahdollisuus varata kokeilutunti tarjoushintaan (20€).

Tattoossa tavataan!

Kehotietoisuutta ja keveyttä Strömforsissa – Alexander-kurssi kauniissa ruukkimiljöössä

Oletko jo käynyt upeassa Strömforsin luontoliikuntaparatiisissa? Helsingistä noin tunnin ajomatkan päässä sijaitseva, Ruotsinpyhtään pysähdyttävän kaunis ruukkimiljöö ja Strömfors Outdoor Factory on oivallinen paikka viettää kesäpäivää ja perehtyä Alexander-tekniikkaan. Päiväkurssilla saat mukaasi uusia ajatuksia, joiden avulla olet tietoisempi omista tottumuksistasi ja näin pystyt myös itse ehkäisemään liiallista jännitystä. Alexander-tekniikkaan tutustuttuasi voit kehittää liikkuvuuttasi ja opetella toimimaan kevyemmin, mitä tahansa teetkin. Tervetuloa virkistäytymään ja voimaantumaan!

Aika: 24.7. klo 11–15

Paikka: Strömfors Outdoor Factoryn joogasali Strömforsin ruukilla

Hinta: 75 € (sis. teetarjoilun, maksimiosallistujamäärä 10 hlöä)

Opettaja: Assi Aladin / aladinalexander.fi

Ilmoittautumiset: / 040 730 7362

Takaisin lähtöruutuun Helsingissä

Olemme muuttaneet! Nervanderinkadun sisätilaremontti on loppusuoralla ja Alexander-tekniikan opetus on voinut siirtyä Tunturikadun väistötiloista kulman taakse, takaisin kotipesään. Tavataan taas Hyvinvointigallerian tiloissa Nervanderinkatu 10:ssä!

Äitienpäivän juhlatarjous

Ilahduta äitiä tai jotain toista sinulle tärkeää henkilöä ostamalla hänelle ympäristöystävällinen, aikaa kestävä ja energiaa antava lahja: Alexander-tekniikan tunti! Äitienpäivän juhlatarjouksena kolme yksityistuntia hintaan 100€. Tarjous koskee uusia oppilaita ja on voimassa 10.5. asti. Varaukset ja tiedustelut täältä.

Johdatus Alexander-tekniikkaan Kirjasto 10:ssa

Kirjasto 10 järjestää 11.4. klo 17 kaikille avoimen ja ilmaisen tapahtuman, jossa minä ja kollegani Katri-Mari ja Maija esittelemme tekniikkaa. Tässä tapahtumakuvaus kokonaisuudessaan:

Oletko kiinnostunut mielen ja kehon yhteydestä? Tule kuuntelemaan, voisiko Alexander-tekniikka tarjota vastauksia kysymyksiisi. Alexander-tekniikan opettajat Assi Aladin, Katri-Mari Ruonala ja Maija Sinisalo luennoivat ja näyttävät käytännössä, millaisia mahdollisuuksia tekniikka tarjoaa.

Alexander-tekniikka on käytännönläheinen menetelmä, jonka kehitti australialaissyntyinen näyttelijä F.M. Alexander 1800-luvun lopussa. Se auttaa tiedostamaan ja välttämään haitallisia reaktio- ja toimintatapoja. Opit ehkäisemään tarpeettomia jännityksiä. Saat työkaluja mielen ja kehon tasapainon tavoitteluun. Alexander-tekniikka on toimiva menetelmä henkilökohtaiseen uudistumiseen, tietoisuuden lisäämiseen ja uusien taitojen oppimiseen.

Laajemman tietoisuuden avulla voit:

  • löytää jäntevyyttä luontevasti
  • liikkua sulavasti ja vaivattomammin
  • olla valpas ja keskittynyt
  • hengittää ja käyttää ääntä vapautuneemmin
  • olla rauhallinen ja luottavainen

Kun opit käyttämään itseäsi luonnollisemmalla tavalla:

  • kehon elintoiminnot paranevat
  • yleinen hyvinvointi kohenee
  • voit saada uuden luovan ulottuvuuden elämääsi

Lisätietoja ja yhteystiedot: Kirjasto 10

Uusi opetuspaikka Etu-Töölössä

Terveisiä Tunturikadulta!

Nervanderinkadun Hyvinvointigalleriassa alkaneen sisätilaremontin takia Alexander-tekniikan opetus on siirtynyt väistötiloihin kulman taakse, osoitteeseen Tunturikatu 7.

Muutto vaikutti hieman opetusaikoihin, katso uudet vastaanottoajat täältä.

Tervetuloa tutustumaan uusiin tiloihin!

kuva: Habicum