Mitä on Alexander-tekniikka?

Alexander-kuvitus

Alexander-tekniikka on menetelmä, joka syventää itsetuntemusta ja kehotietoisuutta purkamalla taakaksi koettuja tai haitallisia tapoja liikkua ja olla. Alexander-tekniikan ytimessä on ajatus siitä, ettei kehoa ja mieltä voi erottaa vaan ne kulkevat aina käsi kädessä. Kehoa ei voi muuttaa ilman mieltä, ja muutos mieleen heijastuu aina myös kehoon. Ihminen muuttuu ja liikkuu aina kokonaisuutena. Lisääntynyt itsetuntemus ja kehotietoisuus tukevat kokonaisvaltaista oppimista.

Alexander-tekniikka auttaa löytämään luonnollisempaa tapaa olla ja liikkua, mutta menetelmä itsessään ei ole treeniä eikä tietynlaisten asentojen opettelua. Kyse on enemmänkin asenteesta kuin asennosta! Alexander-tunnilla tehtävä yksinkertainen työ tehdään aina kehosta lähtien, mutta sen vaikutus voi tuntua ihmisessä kokonaisvaltaisesti.

Alexander-tekniikan nimi tulee sen kehittäjältä. Australialainen näyttelijä F. M. Alexander kehitti menetelmän 1800-luvun lopulla kamppaillessaan puhe- ja äänenkäyttöongelmien kanssa omassa esiintymistyössään. Tekniikkaa on opetettu jo yli sata vuotta ja sen luotettavuus on ehditty toteamaan moneen otteeseen. British Medical Journalin vuonna 2008 tekemän laajan kliinisen tutkimuksen mukaan Alexander-tekniikan oppitunnit tarjoavat krooniseen selkäkipuun pitkäaikaista apua.

Mitä tunnilla tapahtuu?

Alexander-tekniikan tunnit tarjoavat mahdollisuuden kokonaisvaltaiselle muutokselle. Tunnilla tutkimme yhdessä, miten voit huolehtia itsestäsi paremmin esimerkiksi stressaavissa tilanteissa ja välttää turhia lihaskipuja. Tekniikan avulla voit kehittää liikkuvuuttasi ja opetella toimimaan kevyemmin, mitä tahansa teetkin. Saat tunnilta mukaasi uusia ajatuksia, joiden avulla olet tietoisempi omista tottumuksistasi ja näin pystyt myös itse ehkäisemään liiallista jännitystä.

Tekniikkaa sovelletaan usein seisomiseen ja istumiseen, sillä ne ovat arkipäiväisiä toimintoja, joihin liittyy vuosien varrella kerrytetty tietty tapa toimia ja reagoida. Tätä reaktiomallia purkamalla Alexander-tekniikka auttaa sinua huomaamaan, miten ja miksi toimit tietyllä tavalla myös tunnin ulkopuolella! Alexander-tunnilla opetan sekä sanallisesti että ohjaamalla hienovaraisesti käsilläni, jotta saan käsityksen kehosi senhetkisestä tilasta ja tarpeistasi tunnin suhteen. Tavoitteena on aktivoida sinun omaa ajatteluasi ja myös ottamaan vastuuta omasta oppimisestasi.

Tunneilla etsimme yhdessä pieniä muutoksia, joilla on suuri vaikutus. Tutkimme, kuinka esimerkiksi nivelten tarkoituksenmukainen toiminta auttaa sinua liikkumisessa ja ylimääräisen lihasjännityksen minimointi taas luonnollisen ryhtimekanismin uudelleen löytämisessä. Optimaalinen suorituskyky perustuu usein keveyteen ja olemisen helppouteen. Saat tunnilta mukaasi ideoita, joita soveltamalla saat helpotusta jännitystiloihin esimerkiksi niska-hartia –seudulla tai alaselässä. Kehosi vapautuu ylimääräisestä taakasta, jolloin myös kehon linjaus on luonnollisempaa ja vaivattomampaa. Tulokset näkyvät ja tuntuvat vähentyneinä kiputiloina, lauenneena jännityksenä ja kevyempänä seisomisena ja kävelynä. Tunneilla saat koko kehoosi vireyttä, joustavuutta ja aktiivisuutta sekä opit käyttämään sitä vähemmän kuormittavasti.

Tarjoan myös mahdollisuutta löytää Alexander-tekniikan avulla uutta virtaa esimerkiksi joogaan, juoksuun tai vaikkapa kuntosaliharjoitteluun – turhia jännityksiä purkamalla huomaat, kuinka tekeminen helpottuu. Voimme myös hakea keveämpiä keinoja juuri sinua kiinnostavaan liikuntamuotoon tai harrastukseen.

Tärkeässä osassa tunnilla on aktiivinen lepoasento, jonka avulla harjoitellaan uudenlaista rentoutumista ja virkistäytymistä. Aktiivinen lepoasento auttaa tehokkaasti laukaisemaan sellaistakin jännitystä, josta et ehkä ole ollut ollenkaan tietoinen. Huomaat muutoksen siinä, kuinka hengität, miten koko selän lihakset vapautuvat pystyasennon aiheuttamasta rasituksesta ja millainen yhteys eri kehonosien välillä on. Aktiivinen lepoasento on työkalu, joka kulkee aina mukanasi, ja voit helposti harjoitella sitä myös kotona.

Tunneilla opit:

– tunnistamaan jännityksiä ja vapauttamaan niitä oman ajattelun avulla

– löytämään helpompia ja itsellesi luontevampia tapoja liikkua

– vahvistamaan tahdonalaista rentoutumiskykyä, kehotietoisuutta ja positiivista suhdetta kehoasi kohtaan

– käyttämään sanallisia ohjeita ja omia mielikuvia terveemmän ja miellyttävämmän liikkumisen apuna

– parantamaan liikkuvuutta ja joustavuutta sekä tukielimistön vaivoja

– muuttamaan tottumuksenmukaista, haitallista reagointia stressiin tai kipuun

Kenelle?

Alexander-tekniikka sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Menetelmä ei ole treenaamista vaan uudenlaisten ajatusten soveltamista tekemiseen. Se sopii erinomaisesti myös raskaana oleville ja synnytyksen jälkeen ja hyödyttää toimistotyötä tekeviä.

Missä?

Otan vastaan yksityisoppilaita työhuoneellani Etu-Töölössä. Tarjoan ryhmille räätälöityjä tunteja erilaisin painotuksin. Ole yhteydessä niin jutellaan lisää teidän tarpeistanne!