Sinä olet designia – näin kohennat elämänlaatuasi kehotietoisuudella

Kommentoi

Ajatusleikki. Kuvittele unelmien olohuone. Miltä siellä näyttää? Miten sen sisustaisit? Mitä huonekaluja ostaisit jos voisit valita mitä vaan? Millainen tunnelma odottaa kun astut huoneeseen sisään?

Kuvittele nyt itsesi uuteen olohuoneeseesi. Miten sinä otat sen tilan? Miten istut vaikkapa design-tuolilla? Koskeeko selkään kun istut? Miten kannat itseäsi ja vaatteitasi? Onko sun oma oleminen linjassa ympäristösi suhteen? Oletko luontaisesti pystyasenossa vai onko helpompi olla vähän lysyssä etkä osaa olla toisinkaan?

Kaiken edellä mainitun ei tarvitsisi olla hankalaa. Jos haluat, voit muuttaa totuttuja toimintamalleja ja olemisen laatua yksinkertaisilla keinoilla. Sillä jos huonekaluilla on väliä, niin on myös niiden käyttäjillä ja kenties kuormittavilla käyttötavoilla.

Mielestäni mielenkiintoisin ja hienoin osa uutta olohuonettasi olet sinä itse. Ihmiselimistö on häikäisevän hieno sekä rakenteeltaan että toimintakyvyltään. Sinullakin on uniikki kokonaisuus itsessäsi: nimittäin keho ja mieli. Niiden yhteispeli vaikuttaa siihen, kuinka toimit, millaiseksi koet itsesi ja jopa siihen, millaisen vaikutelman annat muille.

Uusien huonekalujen mukana tulee yleensä hoito-ohje, sähkölaitteiden kanssa käyttöohje, mutta me ihmiset emme saa syntyessämme mukaan ohjekirjaa, mikä kertoisi, kuinka saat kehosi toimimaan ja kestämään läpi elämän. Lapset eivät moista manuaalia tarvitse, sillä leikki-ikäiset osaavat vielä käyttää kehojaan luonnollisella ja itselle taloudellisella tavalla. Aikuiset saattavat enemmän tai vähemmän kadottaa lapsenkaltaisen dynaamisen ja vaivattoman pysty-asennon. Mitä enemmän on kilometrejä takana, sitä useampi alkaa painua kasaan, liikkua jäykemmin ja kärsii säännöllisistä kivuista. Luonnolliset toimintamallit katoavat ja lihasjännitys saattaa kroonistua – eikä ihme, sillä nykyelämä on kaikilta osa-alueiltaan kuormittavaa.

Kehotietoisuutta ja kehonhallintaa on kuitenkin mahdollista opetella yksinkertaisella metodilla. Alexander-tekniikka on näyttöön perustuva menetelmä, joka herättelee niitä matkalla kadonneita ihmisen ”tehdasasetuksia” toimimaan uudelleen. Sen myötä huomaat, miten on mahdollista keventää esimerkiksi omaa istumista ja sulavoittaa liikkumista. Alexander-tekniikan periaatteilla ja opettajan hienovaraisen kosketuksen avulla voit oppia, kuinka hyödynnät kehosi omia liike- ja tasapainorefleksejä paremmin. Vähitellen pystyt käyttämään keho-mieli -kokonaisuuttasi luontaisemmalla tavalla, ilman ohjekirjaa!

Sinä voit itse optimoida ergonomiaa ympärilläsi, mutta myös itsessäsi. Alexander-ohjauksessa opittu kehotietoisuus heijastelee aina sisimpään asti, joten itsetuntemus ja hyvinvointi saattavat lisääntyä uusien oppien myötä. Kun huomioit omaa kehonkäyttöäsi, opit myös kuuntelemaan omia tarpeitasi herkemmin ja vapautat koko potentiaalisi käyttöön. Unelmiesi olohuoneeseen kuuluu ennen kaikkea hyvinvoiva sinä. Sinä olet todellista designia.

Vastaa